10 stycznia 2013

owsiane ciasto bananowo-orzechowe z daktylami [bez cukru, mąki, tłuszczu]

Hej kochane!! ;*
Witam Was w 2013 ;D

Od jakiegoś czasu mam taki zwyczaj, że na drugie śniadanie jem kawałek zdrowego, bezcukrowego ciasta no i jakąś kanapkę przeważnie do tego - z czymś białkowym, warzywami i zdrowymi tłuszczami.

Dziś postanowiłam upiec ciasto bananowe, bo raz, że je uwielbiam a dwa, że w Lidlu była niesamowita bananowa przecena i mam ich chwilowo sporo ;D

Ciasto to jest naprawdę zdrowe, ma bardzo dobry skład, możecie je spokojnie jeść, najlepiej w pierwszej połowie dnia lub po treningu.
No i jest bardzo słodkie, wilgotne a zarazem pulchne, z chrupiącymi kawałkami orzechów i przyjemnie ciągnącymi się daktylami.
Serio, polecam!

owsiane ciasto bananowo-orzechowe z daktylami
(kwadratowa forma 20 cm)

*mokre*
- 2 banany (trzeba je rozciapać widelcem lub dłońmi ;D)
- 2 jajka
- 3 kopiaste łyżki serka Emilki 0 % tłuszczu (uwielbiam ten serek, jest bardzo kremowy - oprócz niego nie kupuję odtłuszczonego nabiału.)
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ksylitolu (zamiast niego możecie użyć miodu, dowolnej melasy, syropu z agawy, odpowiedniej ilości stewii, w ostateczności surowego cukru palmowego - innych słodzideł nie uznaję i nie pozwalam! ;P)
- po porządnej szczypcie: soli, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej


*suche*

- 3/4 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej (kupiłam gotową, ale można ją spokojnie zrobić samemu rozdrabniając płatki owsiane (tylko nie te błyskawiczne, fuj!!!!!!!!!!!!!!) w blenderze/młynku do kawy/robocie kuchennym)
- 1/2 szklanki płatków owsianych w całości
- 3 łyżki otrębów owsianych (można oczywiście użyć dowolnych innych lub pominąć/zastąpić płatkami)
- 10 daktyli pokrojonych w bardzo drobną kosteczkę

Najpierw trzeba wymieszać dokładnie wszystkie mokre składniki. Potem wsypać suche. Wymieszać znów dokładnie.
Ciasto piecze się 35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Voila ;D

na wierzchu kokos, a w tle kartka od Ametutu :D <3

Daktylowe wariacje





~gdy użyjecie płatków owsianych bezglutenowych, wypiek ten będzie bezglutenowy również :)~

Według mnie na 1 porcję przypada 1/10 tego ciasta, wtedy kaloryczność przedstawia się tak:
~ 140 kcal , B: 6,5 g , T: 3,9 g , W: 19,7 g , Błonnik: 2,7 g 


Planuję drugie i ostateczne podejście do biegania! Tylko, kurczę, miałam zacząć wczoraj, a śnieżyca mnie ubiegła niestety heh :<

Chyba poczekam do wiosny, póki co będę chodzić na basen raz na jakiś czas, plus oczywiście dalej ciągnę codzienne treningi w domu :D

Rok 2013 będzie najcudowniejszy, co nie? <3

Ściskam! :*


27 komentarzy:

  1. domowe wypieki są najzdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten rok musi być cudowny, zwłaszcza, jeśli tak pysznie go zaczynasz! :)
    Świetnie wygląda to ciasto, uwielbiam takie wilgotne. I zdrowy przepis, chyba się skuszę i upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ma banany i daktyle, to już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie wilgotne ciasta :)
    do biegania i tak pogoda bardzo długo była świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o, kartka wciąż stoi :D
    Muszę zaopatrzyć się w któreś z aprobowanych słodzideł i zacząć wypróbowywać Twoje turbozdrowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no stoi i będzie stała długo jeszcze :D:D
      szczerze polecam to ciasto, 2 kawałki wsunęłam dziś ;D ! :*

      Usuń
  7. owsiane to coś dla mnie
    a z bananami fajnie wilgotne pewnie było :)

    OdpowiedzUsuń
  8. powiem, że to ciasto idealne! :)
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze mnie ciekawi jak smakują te twoje ciasta. Sama staram sie piec zdrowo, ale przy twoich moje wypieki wydaja się ciastkiem z baru szybkiej obsługi. Tylko zawsze mnie ciekawi czy by mi to smakowało....wiesz - ja mimo wszystko lubię słodkie słodycze i takie tam i zawsze boje sie je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chętnie Cię kiedyś poczęstuję :D
      a to ciasto smakuje jak normalny, wilgotny bananowiec, mocno słodki

      Usuń
    2. Trzymam za słowo :) To kiedy mogę wpaść ?:> A może Kraków ?

      Usuń
  10. kolejne pyszne ciasto ,a chciałam zrobić coś pysznego w ten weekend może skusze się na te ;) jesteś genialna ;*

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh, to jest ciasto totalnie dla mnie! I nawet mimo, że po treningu to już około 22 i tak zjem :) Tylko muszę znależc jakiegos kogoś, kto mi upiecze :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia z bieganiem! Oby to ostatnie podejście było długotrwałe, ale fakt oby do wiosny..

      Usuń
    2. nie szkodzi że 22, po treningu powinno się uzupełnić glikogen i białko więc można sobie pozwolić nawet na kawałek takiego ciasta :)
      upiecz sobie, przygotowanie zajmuje 10 minut, to jest jedno z prostszych ciast jakie można zrobić leniwcu :D

      dzięki kochana, nie mogę się doczekać aż śnieg się stopi, na moich leśnych dróżkach póki co na bank bym sobie złamała nogę, szczególnie z moim szczęściem i koordynacją kopytną xD

      Usuń
  12. Lubię takie ciasta również właśnie na drugie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo, jaki fajny blog! :D Bardzo ciekawe ciasto, uwielbiam słodycze, a przez moje przejście na zdrowe odzywianie, które nastąpiło dawno, nie mogę wcinać aż tyle słodyczy, a tutaj tyle pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście pomysłów na coś nie za bardzo kalorycznego :D

      Usuń
  14. Mmmm pyszne to ciacho i zdrowe :)
    + dodaje i zapraszam do mnie na śniadanko : p
    simply-way-to-heaven.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Oznaczyłam Cię w łańcuszku (wiem, że się na pewno z tego cieszysz ;)). Po wytyczne co z tym zrobić zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglada nieziemsko! Bardzo mnie na nie nakrecilas:-) Jak skoncze oczyszczanie watroby, ktore wlasnie robie - zafunduje sobie chyba taki rarytas:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie się piecze, tyle, że z jednej porcji bo mam tu na stancji tylko malutki piekarnik. Miejmy nadzieję, że się uda.

    OdpowiedzUsuń
  18. KAMA

    Właśnie wyciągnęła ciasto z piekarnika i nie potrafiłam się powstrzymać żeby nie spróbować ☺ Jest pyszne☺takie bardzo klejące w środku jak lubię☺dałam tylko więcej daktyli i mąkę owsiane zastąpiła mąką pełnoziarnistą. To jest najlepsze zdrowe ciacho jakie piekłam☺
    Czy to Twój autorski przepis?
    Pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).