20 stycznia 2013

śniadanie 20/01/2013


owsianko-jaglanka z wkrojonym jabłkiem i mrożonymi truskawkami, słodzona  ksylitolem, przyprawiona czarnym pieprzem, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, z dodanym pod koniec gotowania jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka sojowego, posypana rozkruszonymi nerkowcami i płatkami kokosowymi; kawa (americano wymieszana z cykorią, z odrobiną mleka sojowego i krowiego, pół na pół)


Owsianka z jajkiem jest moją ulubioną <3
Wbite pod koniec gotowania rozbełtane jajko, odpowiednio wymieszane, tworzy cudownie budyniową konsystencję i nadaje jakby lekko biszkoptowego smaku!

Ta owsianka powyżej smakowała jak połączenie biszkoptu z truskawkami z budyniem :D
Ale nie była mdła, wszystko za sprawą czarnego pieprzu który cudownie przełamał słodycz i tą truskawkowość :P
polecam!

Miłego dnia ;*

20 komentarzy:

  1. Czarny pieprz i sól? Odważna jesteś! Ja nie zaryzykowałabym takimi dodatkami do owsianki. Chociaż skoro tak zachęcasz... Może warto... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. sól pomaga wydobyć słodycz, a czarny pieprz i truskawki to klasyczne połączenie, nic szczególnie odkrywczego tu nie przedstawiłam :p zdecydowanie polecam!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA zawsze sole owsiankę. Sól podkreśla słodycz - kieruje się tą zasadą niemal we wszystkich słodkich rzeczach ;) A co do pieprzu to jeszcze nie próbowałam, ale skoro z chili jest dobra (szczególnie taka czekoladowa) to z pieprzem tez mogła by być :)
      I też taka z jajkiem jest moja ulubioną - mnie się kojarzy z kremowym koglem-moglem. Szkoda tylko, że niektórzy nie podzielają tego gustu

      Usuń
  3. A ja tej z jajkiem jeszcze nie jadłam, ale wszystko przede mną ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pyyysznie, chociaż za jaglanką nie przepadam;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie czuć jej w tym połączeniu akurat :) a jest bardzo zdrowa, ma dużo krzemu który jest zbawienny dla układu kostno-stawowego, dla skóry i włosów :p

      Usuń
  5. Muszę zrobić z jajkiem koniecznie! Wygląda i brzmi przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam Twoje smakowe połączenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jejku... ja się zawsze bałam soli w owsiance, ale jeśli tak polecacie to muszę spróbwać :D.
    ja lubię połączenie truskawek i pieprzu, ale do tego jeszcze mięta i ew. czekolada, mega orzeźwienie w lato :d.
    A kochana, mogłabyś powiedzieć jak Ci smakuje xylitol, bo zastanawiam się nad jego kupnem, bo kończą mi się wszelakie słodzidła, a dużo się mówi o pozytywnym wpływie na zęby, a moje ostatnio coś szwankują :d. dobry jest? bo kiedyś probowałam stevii i wydawała mi się taka hm... odrobinę gorzkawa i słodka nie w tym kierunku co potrzeba.. :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stewia faktycznie ma posmak nieszczególny, nawet gdy kupi się ten biały proszek, który jest skoncentrowany. Ja lubię go używać ale tylko w połączeniu z jeszcze jakimś innym słodem, wtedy nie czuć tego posmaku :p

      ksylitol? jak dla mnie ma świetny smak! czuć w sumie tylko słodycz, plus na języku pozostaje takie orzeźwiające uczucie <3 jest dość intensywnie słodki jak dla mnie, ma bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego oprócz działania przeciwpróchniczego działa przeciwgrzybiczo, czyli wszelkie drożdżaki układu pokarmowego, czy inne nieprzyjemne dolegliwości związane z wybrakowaną florą bakteryjną są naturalnie neutralizowane! to jest cudowna właściwość, dlatego używam sporo tego słodzidła <3
      TYLKO musisz pamiętać ,że na ksylitolu żadna drożdżówka Ci nie wyjdzie - przez swoje działanie po prostu zabija drożdże..

      Usuń
  8. Na razie przetestowałam tylko tę z ubitym białkiem, ale z calym jajem też mam w planie ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam wygląda obłędnie i tyyle dodatków mmm. Ja nie przepadam za żółtkiem jeżeli występuje w postaci innej niż w cieście naleśniku czy innych takich no ale spróbuję :) a jak długo trzymasz na ogniu owsianke z jajkiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jajko dodajępod koniec gotowania - w momencie dodawania rozbełtanego jajka szybko mieszam owsianke, zdejmuje ja wtedy na chwile z palnika. gdy dobrze wmieszam jajko do owsianki, stawiam z powrotem na ogien i mieszam ciagle, jakies 2-3 minutki az zgestnieje :p polecam, ja tez nie jestem szczegolnie żółtkowa, ale tutaj pasuje idealnie. poza tym jest bardzo zdrowe :)

      Usuń
  10. tak , owsianki z jajuszkiem są mega smaczne , ja lubię z pianką z białek ;)
    uwielbiam twoje owsiankowe kompozycje ;**

    OdpowiedzUsuń
  11. dodatek czarnego pieprzu , ciekawe:) nigdy nie przełamywałam w taki sposób słodyczy, ale czuje się zaintrygowana :P :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z jajkiem? WOW niegdy nie jadłam z jajkiem, ale następnym razem zjem. Tym bardziej, jesli ma smak biszkopta :D Pozdrawiam Cię ciepło,

    dybka

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie sniadanie, ale nigdy nie dodawałam jajka! to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).