20 stycznia 2013
śniadanie 20/01/2013
owsianko-jaglanka z wkrojonym jabłkiem i mrożonymi truskawkami, słodzona ksylitolem, przyprawiona czarnym pieprzem, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, z dodanym pod koniec gotowania jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka sojowego, posypana rozkruszonymi nerkowcami i płatkami kokosowymi; kawa (americano wymieszana z cykorią, z odrobiną mleka sojowego i krowiego, pół na pół)
Owsianka z jajkiem jest moją ulubioną <3
Wbite pod koniec gotowania rozbełtane jajko, odpowiednio wymieszane, tworzy cudownie budyniową konsystencję i nadaje jakby lekko biszkoptowego smaku!
Ta owsianka powyżej smakowała jak połączenie biszkoptu z truskawkami z budyniem :D
Ale nie była mdła, wszystko za sprawą czarnego pieprzu który cudownie przełamał słodycz i tą truskawkowość :P
polecam!
Miłego dnia ;*
Etykiety:
cynamon,
jabłka,
kasza,
kokos,
ksylitol,
mleko sojowe,
płatki owsiane,
śniadanie,
truskawki,
wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).
Czarny pieprz i sól? Odważna jesteś! Ja nie zaryzykowałabym takimi dodatkami do owsianki. Chociaż skoro tak zachęcasz... Może warto... :D
OdpowiedzUsuńsól pomaga wydobyć słodycz, a czarny pieprz i truskawki to klasyczne połączenie, nic szczególnie odkrywczego tu nie przedstawiłam :p zdecydowanie polecam!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJA zawsze sole owsiankę. Sól podkreśla słodycz - kieruje się tą zasadą niemal we wszystkich słodkich rzeczach ;) A co do pieprzu to jeszcze nie próbowałam, ale skoro z chili jest dobra (szczególnie taka czekoladowa) to z pieprzem tez mogła by być :)
UsuńI też taka z jajkiem jest moja ulubioną - mnie się kojarzy z kremowym koglem-moglem. Szkoda tylko, że niektórzy nie podzielają tego gustu
A ja tej z jajkiem jeszcze nie jadłam, ale wszystko przede mną ;p
OdpowiedzUsuńWygląda pyyysznie, chociaż za jaglanką nie przepadam;).
OdpowiedzUsuńnie czuć jej w tym połączeniu akurat :) a jest bardzo zdrowa, ma dużo krzemu który jest zbawienny dla układu kostno-stawowego, dla skóry i włosów :p
UsuńMuszę zrobić z jajkiem koniecznie! Wygląda i brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje smakowe połączenia! :)
OdpowiedzUsuńjejku... ja się zawsze bałam soli w owsiance, ale jeśli tak polecacie to muszę spróbwać :D.
OdpowiedzUsuńja lubię połączenie truskawek i pieprzu, ale do tego jeszcze mięta i ew. czekolada, mega orzeźwienie w lato :d.
A kochana, mogłabyś powiedzieć jak Ci smakuje xylitol, bo zastanawiam się nad jego kupnem, bo kończą mi się wszelakie słodzidła, a dużo się mówi o pozytywnym wpływie na zęby, a moje ostatnio coś szwankują :d. dobry jest? bo kiedyś probowałam stevii i wydawała mi się taka hm... odrobinę gorzkawa i słodka nie w tym kierunku co potrzeba.. :d
stewia faktycznie ma posmak nieszczególny, nawet gdy kupi się ten biały proszek, który jest skoncentrowany. Ja lubię go używać ale tylko w połączeniu z jeszcze jakimś innym słodem, wtedy nie czuć tego posmaku :p
Usuńksylitol? jak dla mnie ma świetny smak! czuć w sumie tylko słodycz, plus na języku pozostaje takie orzeźwiające uczucie <3 jest dość intensywnie słodki jak dla mnie, ma bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego oprócz działania przeciwpróchniczego działa przeciwgrzybiczo, czyli wszelkie drożdżaki układu pokarmowego, czy inne nieprzyjemne dolegliwości związane z wybrakowaną florą bakteryjną są naturalnie neutralizowane! to jest cudowna właściwość, dlatego używam sporo tego słodzidła <3
TYLKO musisz pamiętać ,że na ksylitolu żadna drożdżówka Ci nie wyjdzie - przez swoje działanie po prostu zabija drożdże..
Z jajem! Lubię to! ;)
OdpowiedzUsuńNa razie przetestowałam tylko tę z ubitym białkiem, ale z calym jajem też mam w planie ^^
OdpowiedzUsuńMniam wygląda obłędnie i tyyle dodatków mmm. Ja nie przepadam za żółtkiem jeżeli występuje w postaci innej niż w cieście naleśniku czy innych takich no ale spróbuję :) a jak długo trzymasz na ogniu owsianke z jajkiem ?
OdpowiedzUsuńjajko dodajępod koniec gotowania - w momencie dodawania rozbełtanego jajka szybko mieszam owsianke, zdejmuje ja wtedy na chwile z palnika. gdy dobrze wmieszam jajko do owsianki, stawiam z powrotem na ogien i mieszam ciagle, jakies 2-3 minutki az zgestnieje :p polecam, ja tez nie jestem szczegolnie żółtkowa, ale tutaj pasuje idealnie. poza tym jest bardzo zdrowe :)
Usuńtak , owsianki z jajuszkiem są mega smaczne , ja lubię z pianką z białek ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam twoje owsiankowe kompozycje ;**
dodatek czarnego pieprzu , ciekawe:) nigdy nie przełamywałam w taki sposób słodyczy, ale czuje się zaintrygowana :P :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńZ jajkiem? WOW niegdy nie jadłam z jajkiem, ale następnym razem zjem. Tym bardziej, jesli ma smak biszkopta :D Pozdrawiam Cię ciepło,
OdpowiedzUsuńdybka
pycha sniadanko !
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sniadanie, ale nigdy nie dodawałam jajka! to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuń