25 listopada 2013

najprostsza szarlotka

Ten przepis polecam Wam z całego serca.
A dedykuję, standardowo, największej smakoszce szarlotek jaką znam - mojej Mamie :)))

To najpyszniejsze, najbardziej aromatyczne i apetyczne ciasto tego typu, jakie jadłam. Serio.
Robi się je bardzo krótko, bardzo łatwo i przyjemnie.

Idealny sposób na apetyczne doenergetyzowanie się w te zimne i brzydkie dni :D


najprostsza szarlotka
(tortownica x 24 cm)

*nadzienie jabłkowe*
- 6 jabłek obranych, pokrojonych w dość drobną kostkę
- 3 łyżki miodu 
- sok z 1 cytryny
- duuużo cynamonu, szczypta soli i kardamonu


*ciasto*

- 2,5 szklanki mieszanki mąk (pełnoziarnista 3 zboża, gryczana i migdałowa)
- ok. 1/3 kostki masła 
- 1 jajko
- 4-5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany
- solidna szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu + 3 łyżki cukru trzcinowego

1. Najpierw przygotowałam nadzienie jabłkowe. Wszystkie składniki wrzuciłam do rondelka i dusiłam niecałe 10 minut, aż woda z jabłek delikatnie odparowała i całość zgęstniała - część jabłek się rozgotowała a część pozostała w całości.
2. Składniki na kruche ciasto (OPRÓCZ cukru trzcinowego) zagniotłam, do konsystencji kruszonki. Żadnego zagniatania, wałkowania, itd, po prostu zwykła kruszonka.
3. 2/3 kruszonki wyłożyłam na dno silikonowej formy, ugniotłam, aż pokryła równą masą całą powierzchnię. Na to wylałam masę jabłkową. Do reszty kruszonki dodałam cukier trzcinowy i dokładnie wymieszałam. Wysypałam na jabłka.
4. Piekłam 30 min w 180 stopniach z termoobiegiem.


9 komentarzy:

  1. ha a moja szarlotka czeka juz na mnie w domu poki co racze sie owocowka herbatka z teekanne ale jak wroce do domu to napewno uderze w ciasto :D coz tu innego w taka pozostaje jak pieczenie ciasta i herbata :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo ja kocham szarlotki, są u mnie zaraz po serniku :) fajny przepis ! dużo jabłek - to lubię ! no i koniecznie cynamon <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka jest u mnie na podium ulubionych ciast, więc i coś dla mnie dobrego niewątpliwie tu widzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama też bardzo lubi szarlotkę ;)
    Pysznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj upiekłam wielką blachę bardzo podobnej szarlotki. Do ciasta dodałam orzechy, a do jabłek rodzynki. Bez zapachu cynamonu nie przetrwałabym jesieni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. po ostatnich akcjach z szarlotkami brakowało mi takiego prostego przepisu! ;) i super, że dodajesz sok cytrynowy, bo idealnie się komponuje <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Lucky Creek Casino and Hotel - Mapyro
    The Lucky Creek Casino and Hotel 남원 출장안마 in the heart of Oklahoma 김천 출장마사지 is nestled in the beautiful state of Oklahoma. 속초 출장안마 We are home 포항 출장샵 to one of the hottest casinos in 안성 출장안마 the world.

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).