... czyli, przedłużamy Świąteczne smaki.
Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu i pyszne.
Coś jakby kutia w bardziej zestalonej formie.
Spód zrobiłam wytrawny, dzięki temu smak maku jest jeszcze bardziej wyrazisty.
Smakuje pysznie, bo jest nieprzesłodzone. Do tego idealnie pasuje kieliszek Porto (albo i więcej..).
Gorąco polecam.
No i.. szczęśliwego Nowego Roku :) Oby był bardziej udany niż 2011! <3
Kruche ciasto z makową warstwą.
Spód:
- 2 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam 3 różne razowe mąki: orkiszową, pszenną i żytnią)
- 1/5 szklanki oliwy z oliwek + 50 g masła pokrojonego na drobne kawałeczki
- szczypta soli
- 1 jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
Mąkę wymieszałam z masłem, rozcierając je między palcami, tak aby pokruszyło się na bardzo drobne kawałeczki. Dodałam resztę składników, szybko zagniotłam, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki (musi być w niej minimum godzinę, ewentualnie możesz je włożyć do zamrażalnika - wtedy wystarczy ok. pół godziny:)
Masa makowa:
- 400 g maku (namoczonego dzień wcześniej, zmiksowanego dokładnie, ugotowanego i zmiksowanego, po raz kolejny, z małą ilością wody po gotowaniu)
- 5 łyżek miodu (ja zmieszałam różne rodzaje: gryczany, mniszkowy i rzepakowy)
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
- bakalie, po garści (lub dwóch, na oko;) : daktyli, fig, śliwek, migdałów, żurawiny, rodzynek
- trochę cynamonu, kardamonu i rumu, skórka z pomarańczy i z cytryny
Zblendowany mak, jeszcze gorący, wrzuciłam do miski.
Do blendera dodałam resztę składników (oprócz żurawiny). Zmiksowałam dokładnie (włączyłam w moim mikserze funkcję podgrzewania, żeby łatwiej suszone owoce się zblendowały). Powstałą masę przełożyłam do wyżej wymienionej miski.
Dosypałam żurawinę, wymieszałam.
Zostawiłam na parę godzin do ostygnięcia i przegryzienia się smaków.
-> Kruchym ciastem wykleiłam prostokątną formę, wylałam na nie masę makową. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
-> Poczekajcie, aż wystygnie. Na ciepło nie smakuje tak pysznie (sprawdzałam, ale nie..tym razem nie poparzyłam sobie języka :D)!!!
Pozdrawiam, mordeczki! Udanej zabawy!!!
Świetnie Ci wyszło to ciasto. ;)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego!
Kruche ciasta to jest to. Na nowy rok idealne :)
OdpowiedzUsuńjakiej grubosci jest placek i jakiej grubosci jest masa makowa..?dziekuje
UsuńHmm... kruche ciasto było gdzieś grubości 1 cm, a masa makowa koło 2,5-3 cm :) nie pamiętam dokładnie, ale jakoś tak..
OdpowiedzUsuńdziekuje...mieszkam w canadzie..i dzisiaj sa tu walentynki...to pieke ten makowic ...nie wiem co wyjdzie...w najgorszym przypadku bede zmuszony zjesc go sam (nie wiem czy to znowu takie najgorsze..:)...)...pozdrawiam..marek
UsuńWyjdzie,wyjdzie:D Najwyżej będziesz miał halucynacje od nadmiaru maku xD
Usuń