13 maja 2014

ciasteczka konopne z olejem i cukrem kokosowym

Cześć! ;D

Ciastka te stworzyłam na potrzeby prezentacji na seminarium. Temat prezentacji sobie wymyśliłam sama :)). 

Nasiona konopne zawierają dużo (25 %) pełnowartościowego białka o kompletnym profilu aminokwasowym oraz tłuszcz (30 %) o dużej zawartości omega-3 i pięknym stosunku omega-6 do omega-3 (2,5:1). Ponadto konopie przemysłowe wykazują właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, świetnie wpływają na profil lipidowy, obniżają cholesterol, ciśnienie krwi, działają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Aha, i konopie przemysłowe zawierają śladowe ilości THC. Po pierwsze to jest kwestia odmiany i sposobu hodowli, a po drugie konopii przemysłowych nie hoduje się dla kwiatów, a największe skupisko THC jest właśnie w gruczołach żywicznych kwiatów żeńskich roślin. 
Także spokojnie, produkty z konopii przemysłowych mogą być spożywane również przez dzieci :)

Nasiona konopne mają smak zbliżony do słonecznika, mega mi smakują również na wytrawnie, bardzo lubię dodawać je do pesto lub posypywać nimi bajgle, przed włożeniem do piekarnika <3 Na ciastka zużyłam resztkę, więc zamawiam zaraz kolejną paczkę.



Ciasteczka konopne z olejem i cukrem kokosowym

- 2 szklanki mąki (mieszanka: gryczana + Lubella 3 zboża pełnoziarnista)
- 100 g masła + 100 g oleju kokosowego nierafinowanego zimnotłoczonego
- ¼ szklanki cukru z palmy kokosowej + ¼ szklanki ksylitolu
- 1 jajko
- 5 łyżek nasion konopnych
- szczypta soli, pasta waniliowa, skórka z cytryny


Mąkę wymieszaj z nasionami konopnymi, cukrem i solą. Dodaj tłuszcz, wymieszaj go dokładnie z mąką, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko, zagnieć jednolitą i zwartą masę. Odłóż do lodówki na min. godzinę. Po godzinie wytnij ulubione kształty, piecz 15 min w 180 stopniach C.



10 komentarzy:

  1. Nie ma efektów specjalnych po zjedzeniu? To ja nie chce :((( Haha, żart! Dawaj jedno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie, zepsułaś iluzję. a już myślałam, że upiekę sobie haj, hahahah. ale jak smakują jak słonecznik to dam im szansę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety ;((((
      ale smakiem nadrabiają, zdecydowanie ;D rozeszły się w 1 dzień, a wyszło ich sporo. Dzisiaj znowu je piekę, w niedzielę mam prezentację na temat konopii spożywczych, przydałoby się poczęstować słuchaczy, o ile ciastka przeżyją podróż, oczywiście xD

      Usuń
  3. Ślinka cieknie... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej w tym wszystkim zadziwia mnie cukier kokosowy! :) Wygląda to ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie-psychodeliczne ciasteczka?! Ja się podpisuję ^^
    Mocno czuć w nich ten waniliowo-kokosowy posmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. waniliowo-karmelowy smak czuć najbardziej, z lekko słonecznikowym posmakiem nasion konopnych :) kokos jest praktycznie nie wyczuwalny.
      niestety, psychodeliczne nie są, ale pyszne na pewno :P

      Usuń
  6. Mmm, muszę kiedyś takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ktoś może się wypowiedzieć czy to trudne jest do zrobienia? Bo wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).