11 grudnia 2012

zdrowy domowy marcepan

Nie wyobrażam sobie Świąt bez marcepanu!!
Jednak te, które widzę w sklepach, mają tony stabilizatorów, cukru, sztucznych aromatów i innych chemicznych syfów.

A swój własny, przepyszny i totalnie ZDROWY marcepan można zrobić naprawdę bardzo szybko.

I potem zachwycać się, na przykład suszoną, niesiarkowaną śliwką, nadzianą takim domowym marcepanem, oblaną gorzką czekoladą <3


zdrowy domowy marcepan


- szklanka migdałów (w skórce)
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 niepełna łyżeczka stewii (biały skoncentrowany proszek o zawartości 95% glikozydów stewiolowych)
- 3 łyżki inuliny

1. Migdały namoczyłam we wrzątku, przez 10-15 minut. Następnie odlałam wodę, obrałam je ze skórek (nie zajmuje to dużo czasu, maksymalnie 5 minut).
Proces namaczania jest bardzo ważny - nawilża on migdały i powoduje że podczas miksowania nie powstaje z nich masło migdałowe tylko właśnie marcepan.
2. W blenderze zmiksowałam ksylitol na puder. Przesypałam go do innego naczynia.
3. W tym samym blenderze zmiksowałam migdały na gładką, wilgotną masę.
4. Dosypałam resztę składników, zmiksowałam znów dokładnie.
5. Uformowałam rulonik z powstałego marcepanu, zawinęłam w papier i w folię i włożyłam do lodówki.
koniec :D


Jak widzicie, to jest bardzo prosty proces!
Użyłam inuliny, o której pisałam wcześniej. Pełni ona w tym przypadku rolę zagęszczacza, stabilizatora, lekko słodzi i nadaje przyjemnej konsystencji. Ale bez inuliny też wyjdzie.

Smak? Subtelny ale wyraźnie marcepanowy! Jeśli wolicie mocniejszy, możecie dodać ekstraktu migdałowego, albo trochę amaretto lub nawet kilka gorzkich migdałów. Ja użyłam składników które miałam w domu, efekt jest boski.



A jutro będę piekła pierniki, na pewno wrzucę przepis, zarówno na nie jak i na moją własną przyprawę korzenną. Stay tuned, słodziaki :*

17 komentarzy:

  1. PYCHA!!! :D Szkoda ze mam tylko blender żyrafę :)) <3 <3 tuli tuli :*

    OdpowiedzUsuń
  2. EXTRA! Myślisz, że mogą być obrane migdały w słupkach? Zamarzyły mi się takie śliweczki z marcepanowym nadzieniem o jakich piszesz:) Jak sądzisz, jak długo można przechowywać taki marcepan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że mogą byc tylko trzeba je mielic z odrobina wody albo trochę je namoczyć przed zmieleniem :p
      nooo taka śliwka jest mega!!! rób koniecznie, samo zdrowie <3

      Usuń
  3. uhuhu kocham marcepan! i nie wiedziałam, że robi się go tak łatwo :>

    OdpowiedzUsuń
  4. KOCHAM marcepan! Domowego jeszcze nie jadłam i nigdy bym nie przypuszczała, że tak prosto się go robi.. mogę podkraść przepis? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowy , pewnie o wiele pyszniejszy i oczywiście zdrowszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piąteczka, ja też uwielbiam marcepan :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Święta bez marcepanu to faktycznie jak hmmm Bolek bez Lolka :P Mniam! Fajnie, gdyby udało mi się dobrze zorganizować przedświąteczny czas i taką pychotę wykombinować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam marcepan. Kiedyś przymierzałam się, aby także zrobić domowy. Z takim przepisem teraz na pewno taki spróbuję zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To juz wole z cukrem niz z ksylitem. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967. Fuj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KSYLITEM? heheheh :D
      ksylitOLem chyba?
      to jest cukier pozyskiwany z brzozy, jest przeciwbakteryjny i bardzo zdrowy dla organizmu, dla zębów też (działa przeciwpróchniczo - w przeciwieństwie do cukru ;).
      proponuję sobie poczytać na ten temat, pozdrawiam.

      Usuń
  10. faktycznie bardzo prosty przepis :) a marcepan ojj lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. witam :) bardzo zainteresowałaś mnie tym przepisem. Czy próbowałaś może zrobić marcepan tylko z inuliną?? czy też wychodzi?

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).