Nie wyobrażam sobie Świąt bez marcepanu!!
Jednak te, które widzę w sklepach, mają tony stabilizatorów, cukru, sztucznych aromatów i innych chemicznych syfów.
A swój własny, przepyszny i totalnie ZDROWY marcepan można zrobić naprawdę bardzo szybko.
I potem zachwycać się, na przykład suszoną, niesiarkowaną śliwką, nadzianą takim domowym marcepanem, oblaną gorzką czekoladą <3
zdrowy domowy marcepan
- szklanka migdałów (w skórce)
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 niepełna łyżeczka stewii (biały skoncentrowany proszek o zawartości 95% glikozydów stewiolowych)
- 3 łyżki inuliny
1. Migdały namoczyłam we wrzątku, przez 10-15 minut. Następnie odlałam wodę, obrałam je ze skórek (nie zajmuje to dużo czasu, maksymalnie 5 minut).
Proces namaczania jest bardzo ważny - nawilża on migdały i powoduje że podczas miksowania nie powstaje z nich masło migdałowe tylko właśnie marcepan.
2. W blenderze zmiksowałam ksylitol na puder. Przesypałam go do innego naczynia.
3. W tym samym blenderze zmiksowałam migdały na gładką, wilgotną masę.
4. Dosypałam resztę składników, zmiksowałam znów dokładnie.
5. Uformowałam rulonik z powstałego marcepanu, zawinęłam w papier i w folię i włożyłam do lodówki.
koniec :D
Jak widzicie, to jest bardzo prosty proces!
Użyłam inuliny, o której pisałam wcześniej. Pełni ona w tym przypadku rolę zagęszczacza, stabilizatora, lekko słodzi i nadaje przyjemnej konsystencji. Ale bez inuliny też wyjdzie.
Smak? Subtelny ale wyraźnie marcepanowy! Jeśli wolicie mocniejszy, możecie dodać ekstraktu migdałowego, albo trochę amaretto lub nawet kilka gorzkich migdałów. Ja użyłam składników które miałam w domu, efekt jest boski.
A jutro będę piekła pierniki, na pewno wrzucę przepis, zarówno na nie jak i na moją własną przyprawę korzenną. Stay tuned, słodziaki :*
kocham marcepan!
OdpowiedzUsuńPYCHA!!! :D Szkoda ze mam tylko blender żyrafę :)) <3 <3 tuli tuli :*
OdpowiedzUsuńEXTRA! Myślisz, że mogą być obrane migdały w słupkach? Zamarzyły mi się takie śliweczki z marcepanowym nadzieniem o jakich piszesz:) Jak sądzisz, jak długo można przechowywać taki marcepan?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że mogą byc tylko trzeba je mielic z odrobina wody albo trochę je namoczyć przed zmieleniem :p
Usuńnooo taka śliwka jest mega!!! rób koniecznie, samo zdrowie <3
uhuhu kocham marcepan! i nie wiedziałam, że robi się go tak łatwo :>
OdpowiedzUsuńKOCHAM marcepan! Domowego jeszcze nie jadłam i nigdy bym nie przypuszczała, że tak prosto się go robi.. mogę podkraść przepis? ;)
OdpowiedzUsuńno jasne, że możesz! ;*
Usuńdomowy , pewnie o wiele pyszniejszy i oczywiście zdrowszy ;)
OdpowiedzUsuńPiąteczka, ja też uwielbiam marcepan :D
OdpowiedzUsuńooooo super przepis:D
OdpowiedzUsuńŚwięta bez marcepanu to faktycznie jak hmmm Bolek bez Lolka :P Mniam! Fajnie, gdyby udało mi się dobrze zorganizować przedświąteczny czas i taką pychotę wykombinować :D
OdpowiedzUsuńEkstra, robię! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marcepan. Kiedyś przymierzałam się, aby także zrobić domowy. Z takim przepisem teraz na pewno taki spróbuję zrobić. :)
OdpowiedzUsuńTo juz wole z cukrem niz z ksylitem. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967. Fuj
OdpowiedzUsuńKSYLITEM? heheheh :D
UsuńksylitOLem chyba?
to jest cukier pozyskiwany z brzozy, jest przeciwbakteryjny i bardzo zdrowy dla organizmu, dla zębów też (działa przeciwpróchniczo - w przeciwieństwie do cukru ;).
proponuję sobie poczytać na ten temat, pozdrawiam.
faktycznie bardzo prosty przepis :) a marcepan ojj lubię :)
OdpowiedzUsuńwitam :) bardzo zainteresowałaś mnie tym przepisem. Czy próbowałaś może zrobić marcepan tylko z inuliną?? czy też wychodzi?
OdpowiedzUsuń