20 czerwca 2013

marchewkowiec (bez glutenu i cukru)

Dzisiejszy post z dedykacją dla dwóch Magd :D

Pierwsza jest bardzo miłą pracownicą najlepszej wg mnie restauracji sushi w Kielcach (Hanaya w galerii Korona :p), a druga jest moją koleżanką ze studiów i bardzo mi ostatnio pomogła :*



marchewkowiec (bez glutenu i cukru)

mokre:
- 2 jajka
- 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki nierafinowanego zimnotłoczonego oleju kokosowego (można zastąpić dowolnym innym olejem roślinnym, najlepiej nierafinowanym i zimnotłoczonym)
- 3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem lub w ostateczności cukrem trzcinowym - wtedy trzeba dodać 2-3 łyżki wody)
- 1 miarka stewii (biały proszek, skoncentrowany, 97% glikozydów stewiolowych - można zastąpić jeszcze jedną łyżką miodu/słodu)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: szczypta soli, kurkumy, cynamonu

- 3 średniej wielkości marchewki (ok 250-300 g) 
- pół dużego jabłka (ok 150 g)
- garść rodzynek (można zastąpić dowolnymi suszonymi owocami lub pominąć)

suche:
- 1 szklanka płatków owsianych (zmielonych na mąkę w blenderze)
- 0,5 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej (można zastąpić większą ilością zmielonych płatków)
- 0,5 szklanki mąki gryczanej (j.w. lub w ostateczności dowolną mąką pełnoziarnistą - ja jednak ograniczam gluten)

1. Wszystkie składniki mokre wymieszałam dokładnie na jednolitą masę. Olej kokosowy najlepiej rozpuścić, łatwiej się wtedy miesza z masą, chociaż i tak powstaną z niego grudki (ma niską temperaturę twardnienia).
2. Dodałam starte na grubych oczkach marchewki, jabłko i rodzynki. Wymieszałam.
3. Wsypałam suche składniki, ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto ma wyjść dość gęste.
4. Przełożyłam je do formy silikonowej, piekłam w 180 stopniach bez termoobiegu ok. 55 minut.
5. Całe ciasto zeszło w ciągu 1 dnia xD Niestety zdarzają się takie dni, że tylko kawałek pysznego ciasta plus solidna dawka ćwiczeń są w stanie pomóc ;c


10 komentarzy:

  1. lubię! ultra zdrowe i ultra pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze, najzdrowsze ciacho ever ;) pychota !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam taką samą foremkę :D Uwielbiam ją! A to ciacho, koniecznie to zrobienia!
    Muszę dorwać olej kokosowy, szukam i znaleźć nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
  4. no nareszcie przepis do którego mam wszystkie składniki, no dobra prawie, bo nie mam jak zmielić płatków oraz brak u mnie mąki gryczanej i ryżowej no ale mam taką ochotę je zrobić więc coś pozamieniam i weekend piekę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! Zapisuję przepis i z pewnością przy najbliższej okazji go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba zrobię sobie marchewkowca, bo już dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twoje przepisy, są cudowne ! Pożarłabym wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaznacz że płatki owsiane muszą być bezglutenowe firmy Provena. Bo laik, albo początkujący bezglutenowiec zrobi a potem będzie kalapa

    OdpowiedzUsuń
  9. tak, koniecznie trzeba zaznaczyć o tych płatkach! :-)

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).