7 lutego 2013

migdałowy sernik z ricotty z wanilią i skórką cytrynową / pączkowe minimuffiny z ricottą i wodą różaną :D

Zakochałam się w ricotcie! :D
Niedawno spróbowałam jej solo pierwszy raz w życiu, smak jest niesamowity <3 jeśli ktoś z Was jeszcze jej nie próbował, zdecydowanie polecam.

W Lidlu jest bardzo smaczna, a przy okazji tania (3 zł z kawałkiem za opakowanie 250 g).

Żeby uzewnętrznić moją nową miłość, postanowiłam upiec sernik z ricotty <3
Kiedyś jadłam taki w jednej kawiarni w moim mieście, to był najlepszy sernik jaki kiedykolwiek miałam okazję kosztować.

No ale teraz się już to zmieniło ;D
Bo najlepszym sernikiem jaki jadłam jest właśnie ten, na który przepisem się z Wami dziś podzielę.

Jest przepyszny, kremowy jednak nie ciapiący się, z lekko wyczuwalnymi nutami wanilii, migdałów i skórki cytrynowej.
Przygotowanie to banał, jedyne czego potrzebujesz to trochę cierpliwości ;P

Podlinkowane produkty pochodzą ze sklepu Twardy Orzech z którym ostatnio podjęłam współpracę, możesz o tym poczytać w tym i tym poście :) Co prawda już wywiązałam się z umowy, ale jestem niesamowicie zadowolona z jakości składników które oferuje ten sklep, więc z dużą przyjemnością Ci je po prostu polecam.




migdałowy sernik z ricotty z wanilią i skórką
cytrynową
(12 porcji)

- ricotta 500 g (czyli 2 opakowania)
- ser Emilki 0% 250 g (pół opakowania;)
- twaróg półtłusty 250 g (kostka)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 4 łyżki tartych migdałów
- 2 łyżki inuliny (można pominąć i zamiast tego wsypać dodatkową łyżkę tartych migdałów ;)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- ziarenka z środka 1 laski wanilii
- szczypta soli
- skórka z 1 ekologicznej cytryny + 2-3 łyżki soku z tej cytryny


- na wierzch: 5 łyżek płatków migdałowych



1. Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera i blendować 2-3 minutki, tak żeby wszystko się dobrze połączyło.

2. Powstała masa jest dość płynna. Należy ją przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, a następnie na wierzchu posypać równomierną warstwę płatków migdałowych.
3. No i teraz najgorsza część :D Sernik ten trzeba piec 1,5 godziny w 160 stopniach (z termoobiegiem). Po upieczeniu należy go chłodzić ok. pół godziny w uchylonym piekarniku, następnie w temperaturze pokojowej a potem parę godzin w lodówce (schłodzony smakuje najlepiej!! <3).

Ja oczywiście jadłam go już wczoraj, w temperaturze pokojowej, taki jeszcze w sumie letni :P
Polecam!!!!!!!!! ;D
Dzisiaj na pewno zjem kilka kawałków, w końcu Tłusty Czwartek, trzeba się trochę dożywić :D



1 kawałek (1/12 całości) dostarcza:
~ 200 kcal, Białko 14 g, Tłuszcz 11,6 g, Węglowodany 16 g, w tym błonnik 1g z kawałkiem (ale to jest wartość bez wliczenia inuliny, więc z inuliną będzie tego błonnika więcej, bo inulina jest czystym błonnikiem rozpuszczalnym w wodzie ;)

close up :D widzisz te ziarenka wanilii ? :D:D



 ------------------------------------------------


No i przeglądałam Wasze blogi dziś, tyle tam było pączków i różnych cudowności, że postanowiłam upiec coś pączkowego :D
Miałam poprzestać dzisiaj na tym pysznym serniku z ricotty, ale w sumie, po co się ograniczać :P
I tak moje muffiny są w wersji mini, do foremki na każdą muffinkę wchodzi ok 1,5 łyżeczki masy, więc spoko, można się zajadać ;)

pączkowe minimuffiny z ricottą i wodą różaną 
(10 sztuk)

*suche*
- 3 łyżki mąki pszennej razowej
- 2 łyżki mąki ryżowej razowej (ona odpowiada za tą ciągnąco-puszystą konsystencję kojarzoną z pączkami :P)
- 2 łyżki otrębów owsianych
- niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (jest to niezbędne!! bez gałki nie będzie tego specyficznego, pączkowego posmaku!!!!!!!!!)


*mokre*

- 2 łyżki ricotty
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka wody różanej
- 3 łyżki ksylitolu
- skórka z odrobiny cytryny + 1-2 łyżki soku z tejże cytryny

1. Należy, standardowo, wymieszać suche z mokrymi. Wypełnić miniforemki wypełnione minipapilotkami :D
2. Minimuffinki pieką się 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem (pewnie przez brak jajek w składzie ;)
3. Po upieczeniu dałam im chwilkę ostygnąć, następnie rozpuściłam w rondelku odrobinę oleju kokosowego, wymieszałam go z łyżeczką wody różanej i łyżeczką syropu klonowego. Maczałam w tej miksturze czubki minimuffinek, a następnie w ksylitolu wysypanym na talerzyk.
Część z nich polukrowałam lukrem ze zmielonego ksylitolu i wody różanej.

Polecam :D



Zapraszam do lubienia strony facebookowej sklepu Twardy Orzech !!!

A jak tam Wasz tłusty czwartek?
Wchodzę na Wasze blogi więc widzę mniej więcej co i jak, ale piszcie, koniecznie! ;D
:*

38 komentarzy:

  1. Ale apetycznie wygląda :) A że ricottę uwielbiam to przepis oczywiście zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jejuuu! marzy mi sie taki serniczek :D jakis czas temu zamowilam wode rozana i nie moge sie jej doczekac :)

      Usuń
    2. ooo ciekawa jestem jak Ci będzie smakować ta woda różana, bo ja o ile za konfiturą różaną średnio przepadam, to woda różana mi mega smakuje :D

      Magdo, bardzo mi miło :D

      Usuń
  2. Kocham ricottę, kocham :) wolę z Biedronki, ale rzadko u siebie widuję, więc też kupuję Lidlowską. Ten sernik upiekę na pewno, bo wygląda przebosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tej z biedronki nie jadłam, oprócz tej lidlowskiej próbowałam tylko jakąś za 7coś, smaczna też była :p
      no to niedługo do biedry się wybiorę po ricottę :D
      smacznego :*

      Usuń
  3. A ja nie próbowałam jeszcze ricotty ale chyba się skuszę :D a serniki jeść lubię gorzej z robieniem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :p no ale widzisz jakie zrobienie tego sernika jest banalne, czas spróbować, wierzę w Ciebie ej ;D

      Usuń
  4. Ja też strasznie lubię ricottę, często stosuję ją jako zamiennik mascarpone (albo jego części) w ciężkich deserach,żeby je nieco 'poprawić' ;)
    Strasznie mi się podoba Twój przepis na sernik, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. genialna jest :D ja przed chwilą zjadłam 'mus czekoladowy' z 3 kopiastych łyżeczek ricotty wymieszanych na gładko z 3/4 łyżeczki ksylitolu i 3/4 łyżeczki kakao ze zmniejszona iloscia tlusczu oraz ok. łyżką mleka sojowego <3 masakra, konsystencja bitej śmietany, smak podobny, z mocną nutą kakao, boze!!! :D
    zamiennik mascarpone, jasne, nic dziwnego, jest tak samo niekwaśna jak mascarpone :p

    na wytrawnie też ją jadasz? jakiś ulubiony przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. ten sernik wygląda cudownie, już pomijam fakt, że migdały+sernik to dla mnie bajka :33

    OdpowiedzUsuń
  7. Po pierwsze, Geenialny sernik, uwielbiam ricottę :D
    Po drugie, Cud, miód muffiny :3
    Po trzecie, Same pyszności u Ciebie, mniaaaam!<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę spróbować sernika z ricotty :) Wygląda wspaniale! I ziarenka wanilii *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja już ricottę próbowałam i również bardzo lubię, więc chętnie bym się załapała na sernik z jego wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. widze ,ze u ciebie ricotta króluje ;d super przepisy ,szczególnie na ten świetny serniczek <3 pycha !

    OdpowiedzUsuń
  11. Po wczorajszym tłustym czwartku jestem dobrze "napączkowana", ale z chęcią skosztowałabym Twoich przepysznych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. woda różana brzmi interesująco do wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Same pyszności u Ciebie! <3 serniczek porywam.

    OdpowiedzUsuń
  14. I nie wiem co lepsze- sernik cz muffiny:). Kradnę jedno i drugie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik wyszedł Ci po prostu cudowny, też uwielbiam ricottę :) A pączusie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. OMG, chyba dostanę ślinotoku xD Co za pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystko wygląda pysznie :)) zwlaszcza muffiny :))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten sernik to stworzony dla moich Rodziców przepis, ja nie lubię serników, ale Tata uwielbia <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Wody różanej zazwyczaj używałam jako tonik. Jakoś nigdy nie wiedziałam do czego jej użyć w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no w sumie, albo jako perfumy można by użyć :D:D mi się kojarzy ten zapach z moją babcią <3

      ja bym mogła wody z kwiatów pomarańczy używać jako tonik, raz dodałam do serka, razem z miodem i nie mogłam przełknąć ble

      Usuń
    2. Prosze podaj mi gdzie można kupić wodę różaną? Czy to to samo co destylat różany? Swego czasu zaniechałam ciekawego ciasta z powodu braku tegoż destylatu;/ I czy ten sam produkt w tym przypadku można używać jako kosmetyk i "zajadać"? Dziekuję za odpowiedź. Judyta

      Usuń
    3. Z tego, co znalazłam w sieci, niektóre destylaty różane mają dziwne składy. Jeśli w opisie składu znajdziesz jedynie 'Aqua Rosa Damascene', to jest to ta woda różana o której ja piszę w moim przepisie. Niektóre hydrolaty różane mają dodatkowo glicerol i jakieś inne chemiczne rzeczy (pochodne etanolu z tego co widzę).
      Myślę, że taki destylat różany (z chemicznymi dodatkami) można zastosować do ciasta, nic się nie stanie - szczególnie, że używa się go w małych ilościach :)

      Natomiast wodę różaną, którą ja stosuję, możesz spokojnie używać jako tonik, ponieważ jest to czysty wyciąg wodny z płatków róży damasceńskiej - idealny dla wrażliwej skóry :)
      Mi osobiście przeszkadzałby zapach - jest intensywny.
      Gdzie można dostać? Ja zamawiałam przez internet, w sklepie Twardy Orzech.. Przeważnie takie rzeczy kupuję przez internet..
      Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam :))
      Pozdrawiam Cię serdecznie! ;*

      Usuń
  20. zaciekawiło mnie wykorzystanie prebiotyku inuliny, super!:) będę tu zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam, zaglądamy często i tak już chyba zostanie :) napisałam u siebie o Pani blogu, dziękuję i ślę pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam serniki, a te babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Hallo! Arbuzowedaiquiri? Dawno tu Ciebie nie było...

    OdpowiedzUsuń
  24. dodatek migdałów do sernika uwielbiam, zresztą jestem fanką chyba wszystkich wersji serników :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Waniliowy sernik nie potrzebuje juz dodatków, bo sam w sobie jest wyśmienity;) Twój wygląda świetnie;) i jeszcze te muffiny mmm.. :) przydałby mi się dziś taki deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. nominowałam Cię do Liebster Blog;) zapraszam http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2013/03/kolejna-wariacja-na-temat-zapiekanego.html

    OdpowiedzUsuń
  27. Także ostatnio robiłam migdałowy sernik i był przepyszny, każdemu smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie wiem czy widziałaś, ale przepis na ciasto kokosowe dodałam pare dni temu, dziś piekę migdałowy sernik z ricotty, właśnie wszedł do piekarnika,ale piekę na dwie tury więc trochę mi zejdzie ;/, małe modyfikacje były jak zawsze.
    Dziękuję moja inspiracjo :*

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).