7 listopada 2011

Risotto dyniowe z pieczarkami, rozmarynem, parmezanem i prażonymi płatkami migdałów.

Cześć!
Dzisiaj przygotowałam naprawdę warte powtórzenia danie.. Zainspirował mnie do niego mój nowy nabytek: książka kucharska Sophie Dahl (uwielbiam tą babkę!).
Risotto to jest zdecydowanie zaskakujące w smaku.. bardzo kremowe, lekko słodkawe, pikantne, o delikatnym aromacie grzybów i imbiru.
Bez zbędnych wstępów bardzo, bardzo, BARDZO polecam (bo jest to jedna z pyszniejszych rzeczy którą zrobiłam ostatnio!).
Muak :*

Risotto dyniowe z pieczarkami, rozmarynem, parmezanem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki na 3 porcje:

- 200 g brązowego ryżu
- 1 kg dyni (po obraniu)
- 3 duże garście pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- chlust oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, chilli, rozmaryn. tymianek, gałka muszkatołowa, imbir suszony, kardamon

- 2 łyżki serka śmietankowego, garść startego parmezanu, łyżeczka musztardy, garść posiekanej natki pietruszki

- uprażone płatki migdałów

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek poddusiłam czosnek i cebulę (posiekane), razem z ziołami.
Wsypałam ryż, dusiłam dalej, aby się zeszklił.
Wlałam wodę (2 razy więcej niż ryżu), wsypałam resztę przypraw i gotowałam pod przykryciem.
Po 15 minutach wrzuciłam pokrojoną w kostkę dynię (mniej więcej 1 cm) oraz pieczarki pokrojone na duże kawałki (też koło 1-2 cm). Gotowałam, często mieszając, aż ryż się ugotował (ale pozostał al dente - zajęło mi to koło 40 minut), dynia się rozpadła a pieczarki porządnie ugotowały.
W międzyczasie przygotowałam w misce serek z musztardą, pietruszką i parmezanem. Gdy risotto było gotowe (lekko lejąca konsystencja), zdjęłam je z gazu i wmieszałam w nie powyższy serek.
Dałam odpocząć zawartości garnka koło 5 minut.
Podprażyłam migdały.

Risotto podałam posypane płatkami migdałów oraz posypane delikatnie parmezanem.




























Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam risotto, ale jeszcze nigdy nie próbowałam jego dyniowej wersji. Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł na risotto! Zrobiłam kiedyś z fasolką szparagową i też było wyśmienite :) Zaraz wypróbuję Twój przepis z dynią:D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie! Uwielbiam risotto właśnie za tę "klejącą" konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też !!!! takie powinno właśnie być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za inspirację, możesz u nas podejrzeć jak nam to wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).