8 września 2016

coffeecake figowo-daktylowy z aromatem czarnej herbaty i brandy \ fig-date coffeecake (vegan, gluten free)

Wegańskie i bezglutenowe ciasto, wilgotne, o idealnej słodyczy. Z chrupiącą kruszonką, wyraźnymi nutami brandy, cynamonu i suszonych fig. W sam raz dla osób, które już czują to subtelne muskanie jesiennych objęć. Najlepiej smakuje z kawą żołędziową z dodatkiem orzechowego mleka ryżowego, albo z zieloną herbatą. 

Vegan and gluten free, moist, with a perfect sweetness and crunchy crumb top. You can perfectly taste a brandy, cinnamon, and dried figs. It's a perfect cake for people, who already feel a subtle scent of autumn. This coffeecake should be served, obviously, with the best coffee. For me a perfect match is an acorn coffee with a hazelnut rice milk, or a green tea (scroll down for the english version)



Coffeecake figowo-daktylowy z aromatem herbaty i brandy

*składniki suche*
1.
- 3/4 szklanki* mąki ryżowej 
- 3/4 szklanki* mąki gryczanej
- 1/2 szklanki* mąki owsianej
- 1/4 szklanki* mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki* erytrolu 
- 1/3 szklanki* cukru kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
2.
- 5 fig pokrojonych na drobne kawałki
- 5-6 daktyli pokrojonych na drobne kawałki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/4 łyżeczki kwasu askorbinowego (lub soku z cytryny)
- (następnym razem dodam jeszcze 1/2 szklanki orzechów laskowych)


*składniki mokre*
1.
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
- 9 łyżek zaparzonej mocnej herbaty
2.
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka roślinnego
3.
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
4.
- 1/2-3/4 szklanki mocnej herbaty
- 3-4 łyżki Stocka

*szklanka o pojemności 250 ml

PRZYGOTOWANIE
  1. Zalej siemię lniane gorącą herbatą i odstaw na 10 min do powstania 'lnianego jaja'.
  2. Pierwszą część składników suchych wymieszaj dokładnie, dodaj punkt 3 ze składników mokrych. Odłóż kilka łyżek do osobnej miseczki (dodaj tam jeszcze trochę syropu klonowego i oleju kokosowego - z tego powstanie kruszonka). 
  3. Do głównej miski ze składnikami suchymi dodaj podpunkt 2 składników suchych.
  4. Zmiel ugotowaną kaszę z mlekiem roślinnym na gładką masę. 
  5. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj. 
  6. Masę przelej do formy, posyp kruszonką.
  7. Ciasto piecz przez 45-50 min w 180*C.
  8. Smacznego słodziaki! :)



Fig-dates coffeecake scented with a black tea and brandy

*dry ingredients*
1.
- 3/4 cup* rice flour
- 3/4 cup* buckwheat flour
- 1/2 cup* oat flour
- 1/4 cup* potato starch/flour
- 1/3 cup* erytrol
- 1/3 cup* coconut sugar
- 2 teaspoons cinnamon
- pinch of salt
2.
- 5 figs cut into smaller pieces 
- 5-6 dates cut into smaller pieces 
- 1 teaspoon bicarbonate of soda + 1/4 teaspoon of lemon juice
- (next time i will add 1/2 cup of chopped hazelnuts)


*wet ingredients*
1.
- 3 Tablespoons ground flax-seed 
- 9 Tablespoons hot strong black tea
2.
- 3/4 cup cooked millet
- 1/2 - 3/4 cup non-dairy milk (soy, almond, etc)
3.
- 3 Tablespoons coconut oil 
- 3 Tablespoons maple syrup
4.
- 1/2-3/4 cup strong black tea
- 3-4 Tablespoons Stock brandy (or any other)

PREPARATION

  1. Add hot tea to the ground flax seeds, stir it well and let it sit for 10 min - you will create a 'flax egg'.
  2. Mix point 1 of dry ingredients, then add point 3 of wet ingredients. Mix it well. Put few tablespoon of this mixture to the other bowl (add there a little bit more of maple syrup and coconut oil - it will be your crumb coat). 
  3. To the main bowl with dry ingredients add point 2 of dry ingredients.
  4. Blend cooked millet with non-dairy milk until smooth. 
  5. Add all other ingredients. Stir well. 
  6. Add whole mixture to the baking pan, cover with a crumb coat. 
  7. Bake 45-50 min in 180*C.
  8. Buon appetito sweethearts! :)




2 komentarze:

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).