10 października 2011

Zupa z dyni, zupełnie wyjątkowa:)

Na targu dziś znalazłam Pana który miał warzywa ze swojej działki.. Widać to było, ponieważ nie należały do najpiękniejszych, ale ich smak zdecydowanie mnie powalił.
Fajnie trafić na takiego staruszka:)

Z racji, że zimno, musiałam zrobić zupę dyniową.
Wyszła tak pyszna i o tak zaskakującym smaku, że muszę się nią z Wami podzielić!

zupa dyniowa

- ok. 3 kg dyni pokrojonej w małą kostkę
- chlust oliwy z oliwek
- przyprawy: suszony imbir, cynamon, chilli, gałka muszkatołowa, czubryca, podlaska przyprawa dla wegetarian, tymianek, oregano, 'jaś i małgosia' (zmielony susz warzywny), sporo sosu sojowego
- 1 mała papryka pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
- 1 marchewka, też drobna kostka
- 1,5 łyżki nasion lnu

Najpierw poddusiłam dynię z wszystkimi przyprawami na oliwie z odrobiną wody. Następnie dodałam więcej wody (tyle ile chciałam mieć zupy), oraz marchewkę i paprykę. Gotowałam jakieś 20 min, po czym wrzuciłam len.
Dałam jej odpocząć 5 minut, pougniatałam trochę dynię łyżką, żeby się częściowo rozpadła.
Wlałam do miski i posypałam pestkami dyni (super się komponują i mile przełamują konsystencję).


Właśnie zjadłam michę tej zupy i zaraz lecę po następną, jest niesamowita!! :)

2 komentarze:

  1. Wygląda super smacznie! Właśnie na coś takiego mam wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie prezentuje się ta dyniowa zupka! Wypróbuję Twój przepis zwłaszcza, że odczuwam coraz dotkliwszy chłodek. Pozdrawiam smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Wybacz za weryfikację obrazkową, ale blogger to siedlisko spamu. :)

Wszystkie zdjęcia i przepisy są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich kopiowanie (no chyba, że mnie o tym poinformujesz;).